Składniki: Wysokiej jakości olej z pestek moreli (Prunus armeniaca L.) tłoczony na zimno, nieekstrahowany chemicznie, nierafinowany.
Olej z pestek moreli zawiera trójglicerydy, naturalny wosk, stearyny, witaminy z grupy B, C, D, E, substancje pektynowe, enzymy, substancje mineralne K, Ca, Fe, Cu, I, Zn. Obecność dużych ilości witaminy A (22%) korzystna dla oczu. Duża ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (57%) znajduje się w oleju, tworzy hormony tkanek w organizmie człowieka i aktywnie wpływa na metabolizm. Cechą oleju z pestek moreli jest witamina F - zawarta w niej w bardziej aktywnej postaci niż w innych olejach. Olej z moreli ma wysoką aktywność biologiczną. Powoduje wzrost poziomu hemoglobiny, przez co polecany jest dla osób niedożywionych ze względu na duże ilości żelaza, kobaltu i miedzi, które są niezbędne do tworzenia krwi. Usuwa sole metali ciężkich.
Dawkowanie: 1 - 1,5 łyżeczki dziennie.
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej, w zaciemnionym miejscu bez obcych zapachów.
- Spożywanie produktu nie zastępuje normalnej diety ani porady lekarza.
Wartość energetyczna
na 100 ml |
822 kcal/ 3380 kJ |
Tłuszcze
w tym: |
91,5 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
5,50 g |
Kwasy tłuszczowe
wielonienasycone |
25,50 g |
Kwasy tłuszczowe
jednonienasycone |
60,50 g |
Węglowodany w tym cukry |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól |
0 g |